Przyprawy do kiełbas

Przyprawy do kiełbas – nadadzą wyjątkowego smaku i aromatu Twoim wędlinom.

W produkcji kiełbas wykorzystywane jest nie tylko samo mięso, ale również różnego rodzaju przyprawy i aromaty, których celem jest poprawa smakowitości produktu. Mieszanki przypraw do kiełbas są bardzo ważnym dodatkiem to one zapewniają sukces rynkowy produktu.

Bez odpowiednio skomponowanych przypraw nie byłoby możliwe stworzenie pysznych wyrobów z mięsa. To właśnie przyprawy do kiełbas pozwalają na przygotowanie wyjątkowego dzieła kulinarnego, które wyróżnia się atrakcyjnym aromatem i wyśmienitym smakiem.

 

Do domu i przemysłu

Zasadniczo przyprawy do kiełbas to szeroka gama dodatków – są to zwykle wieloskładnikowe i gotowe do użycia mieszanki przypraw, które dodawane są do mięs. Wybierane są przede wszystkim przez zakłady przemysłowe zajmujące się produkcją wyrobów takich jak kiełbasy i wędliny.

Mieszanki przyprawowe stosowane są również przez amatorów domowej produkcji kiełbas i wędlin. Wtedy można samodzielnie przygotować wyjątkowe wyroby mięsne, które zachwycają smakiem i aromatem.

 

Rodzaje przypraw do kiełbas

Wśród najczęściej stosowanych przypraw do przyrządzania kiełbas i innych wyrobów mięsnych znajdują się pieprz czarny, czosnek, kolendra, kminek, majeranek, musztarda, ale również dostępne są nieco bardziej egzotyczne, na przykład kozieradka, kardamon czy curry.

W ofercie naszej firmy znajduje się kilkaset różnorodnych gotowych mieszanek przypraw, które mogą być stosowane do produktów spożywczych. To wygodne rozwiązanie, ponieważ nie ma potrzeby samodzielnego ich komponowania. Mieszanki przyprawowe dobierane są przede wszystkim pod kątem poszczególnych produktów mięsnych i upodobań Klientów. Mieszanki przyprawowe dedykowane są pod konkretne produkty np.: kiełbasa grillowa, kiełbasa biała, parówki, kiełbasa śląska, kiełbasa wiejska, pasztety, hamburgery, kabanosy, konserwy mięsne, pieczenie, mielonki, salami, metki itp..

Produkowane przez firmę ArnicA mieszanki przypraw możemy podzielić na dwie grupy: standardowe zawierające substancje wzmacniające smak oraz linia "natural" bazująca na przyprawach, ziołach, warzywach i innych dodatkach, nie zawiera sztucznych wzmacniaczy smaku i barwników. Produkujemy przyprawy pod konkretne oczekiwania klienta.

 

Zachęcamy także do zapoznania się z innymi naszymi produktami:

ekstrakty przypraw

solanki nastrzykowe

oleorezyny

 

ARNI-GRILL

Mieszanka przyprawowa do produkcji kiełbas średniorozdrobnionych z dominującą nutą pieprzu czarnego i musztardy.

Dawka

5-10 g/kg masy

 

BIAŁA

Mieszanka przyprawowa do produkcji kiełbas średniorozdrobnionych z widocznymi kawałkami przypraw na przekroju. Dominujące nuty smakowe: czosnek i majeranek.

Dawka

10-13 g/kg masy

 

BULION GRZYBOWY

Mieszanka przyprawowa do produkcji pasztetów oraz farszów z udziałem grzybów suszonych. Dominująca nuta smakowa wywaru grzybowo-warzywnego.

Dawka

10 g/kg masy

 

BULION WARZYWNY

Mieszanka przyprawowa do uniwersalnego zastosowania w produkcji spożywczej nadająca smak bulionu warzywnego.

Dawka

QS

 

BULION WARZYWNY BEZ DODATKU GLUTAMINIANU SODU I SZTUCZNYCH BARWNIKÓW

Mieszanka przyprawowa do uniwersalnego zastosowania w produkcji spożywczej nadająca smak bulionu warzywnego.

Dawka

QS

 

CHŁOPSKA

Mieszanka przyprawowa do produkcji kiełbas średniorozdrobnionych typu swojska z widocznymi na przekroju kawałkami młotkowanego czarnego pieprzu.

Dawka

8-10 g/kg masy

 

CZOSNKOWA

Mieszanka przyprawowa do produkcji kiełbas średniorozdrobnionych z dominującą nutą czosnku.

Dawka

5 g/kg masy

 

DWORSKA

Mieszanka przyprawowa do produkcji kiełbas średnio i grubo rozdrobnionych z dominującą nutą czosnku z widocznymi kawałkami grysowanego pieprzu i czosnku.

Dawka

10-15 g/kg masy

 

FRANKFURTERKI

Mieszanka przyprawowa do produkcji kiełbas średnio rozdrobnionych wzbogacona aromatem dymu. Z wyczuwalną nutą gałki muszkatołowej i pieprzu.

Dawka

8-10 g/kg masy

 

GOLONKOWA

Mieszanka przyprawowa do produkcji kiełbas gruborozdrobnionych z dominującą nutą warzyw i pieprzu kajeńskiego.

Dawka

5 g/kg masy

 

GRILOWA

Mieszanka przyprawowa do produkcji kiełbas średniorozdrobnionych z dominującą nutą czosnku i pieprzu czarnego.

Dawka

5 g/kg masy

 

GYROS

Mieszanka przyprawowa typowa dla kuchni greckiej z wyczuwalną nutą ziół.

Dawka

QS

 

JAŁOWCOWA

Mieszanka przyprawowa do produkcji kiełbas średniorozdrobnionych z widocznymi kawałkami przypraw na przekroju. Z dominującą nutą jałowca i liścia laurowego.

Dawka

5 g/kg masy

 

KEBAB DROBIOWY

Mieszanka przyprawowa typowa dla kuchni tureckiej przeznaczona do produkcji kebaba z surowca drobiowego.

Dawka

15-20 g/kg masy

 

KEBAB ARN

Mieszanka przyprawowa typowa dla kuchni tureckiej przeznaczona do produkcji kebaba z surowca wołowego lub mieszanego.

Dawka

QS

 

KABANOS

Mieszanka przyprawowa do produkcji kiełbas średniorozdrobnionych, podsuszanych z dominującą nutą kminku.

Dawka

5-8 g/kg masy

 

KASZANKA ARN

Mieszanka przyprawowa do produkcji wyrobów podrobowych z charakterystycznym aromatem i smakiem dla tego typu produktów.

Dawka

10-15 g/kg masy

 

KIEŁBASA GÓRALSKA KRUCHA

Mieszanka przyprawowa do produkcji kiełbas średniorozdrobnionych z dominującą nutą czosnku i pieprzu czarnego.

Dawka

20 g/kg masy

 

KIEŁBASA SZEFA

Mieszanka przyprawowa do produkcji kiełbas średnio i grubo rozdrobnionych na bazie naturalnych przypraw z dominującą nutą czosnku i pieprzu czarnego.

Dawka

12 g/kg masy

 

KIEŁBASA SZEFA EXTRA

Mieszanka przyprawowa do produkcji kiełbas średnio i grubo rozdrobnionych na bazie ekstraktów naturalnych przypraw z dominującą nutą czosnku i pieprzu czarnego. Nie zawiera glutaminianu sodu.

Dawka

10-12 g/kg masy

 

KIEŁBASKI CIELĘCE

Mieszanka przyprawowa do produkcji kiełbas średniorozdrobnionych wzbogacona aromatem cielęciny.

Dawka

8-10 g/kg masy

 

KIEŁBASKI GRILOWE

Mieszanka przyprawowa do produkcji kiełbas średniorozdrobnionych z dominującą nutą papryki, czosnku i pieprzu czarnego.

Dawka

5 g/kg masy

 

KIEŁBASKI PYSZNE

Mieszanka przyprawowa do produkcji kiełbas średniorozdrobnionych wzbogacona aromatem mięsa na bazie ekstraktów przypraw.

Dawka

8-10 g/kg masy

 

KISZKA ZIEMNIACZANA

Kompozycja płatków ziemniaczanych, przypraw i ich ekstraktów. Przeznaczona do produkcji dań z ziemniaków tj. kiszka ziemniaczana, babka ziemniaczana, pierogi ruskie, kotlety ziemniaczane, kopytka.

Dawka

15kg/50kg wody

 

KRAKOWSKA

Mieszanka przyprawowa do produkcji kiełbas gruborozdrobnionych z dominującą nutą pieprzu czarnego i kolendry.

Dawka

5 g/kg masy

 

KRAKOWSKA TRADYCYJNA

Mieszanka przyprawowa do produkcji kiełbas gruborozdrobnionych na bazie naturalnych przypraw i ich ekstraktów z dominującą nutą gałki muszkatołowej i kolendry.

Dawka

6-10 g/kg masy

 

KROTOSZYŃSKA

Mieszanka przyprawowa do produkcji kiełbas gruborozdrobnionych z dominującą nutą pieprzu białego.

Dawka

5 g/kg masy

 

MIELONKA

Mieszanka przyprawowa do produkcji wyrobów blokowych z wyczuwalnym aromatem konserwy tyrolskiej.

Dawka

5-8 g/kg masy

 

MIESZANKA WARZYWNA

Mieszanka przyprawowa do uniwersalnego zastosowania w produkcji spożywczej nadająca smak bulionu warzywnego.

Dawka

QS

 

METKA CEBULOWA KOMPLET

Kompletna mieszanka przyprawowa do produkcji metki z dominującą nutą cebuli i pieprzu kajeńskiego.

Dawka

5-10 g/kg masy

 

MYŚLIWSKA

Mieszanka przyprawowa do produkcji kiełbas średniorozdrobnionych, podsuszanych z delikatną nutą jałowca i pieprzu.

Dawka

5 g/kg masy

 

MORTADELA

Mieszanka przyprawowa do produkcji kiełbas homogenizowanych na bazie ekstraktów przypraw z dominującą nutą gałki muszkatołowej i ziela angielskiego, wzbogacona aromatem.

Dawka

6-8 g/kg masy

 

PARÓWKA ARN

Mieszanka przyprawowa do produkcji kiełbas homogenizowanych z dominującą nutą gałki muszkatołowej i ziela angielskiego.

Dawka

5 g/kg masy

 

PARÓWKA ŚLĄSKA

Mieszanka przyprawowa do produkcji kiełbas homogenizowanych z dominującą nutą czosnku i gałki muszkatołowej.

Dawka

5 g/kg masy

 

PARÓWKA WIEDEŃSKA

Mieszanka przyprawowa do produkcji kiełbas homogenizowanych z dominującą nutą pieprzu kajeńskiego i kwiatu muszkatu.

Dawka

3-5 g/kg masy

 

PARÓWKOWA EXTRA

Mieszanka przyprawowa do produkcji kiełbas homogenizowanych z dominującą nutą pieprzu kajeńskiego, kwiatu muszkatu i delikatnym aromatem dymu wędzarniczego.

Dawka

5 g/kg masy

 

PARYSKA

Uniwersalna mieszanka przyprawowa do produkcji kiełbas, maskująca posmak tłuszczu o nucie bulionu i pieprzu.

Dawka

5-10 g/kg masy

 

PASZTET BAWARSKI

Mieszanka przyprawowa do produkcji pasztetów z dominującą nutą cebuli i majeranku.

Dawka

5 g/kg masy

 

PASZTET CEBULOWY COMBI

Kompletna mieszanka przyprawowo - emulgująca do produkcji pasztetów z dominującą nutą cebuli i kwiatu muszkatu.

Dawka

10 g/kg masy

 

PASZTET GRZYBOWY

Mieszanka przyprawowa do produkcji pasztetów oraz farszów z udziałem grzybów suszonych.

Dawka

16 g/kg masy

 

PASZTET KREMOWY

Mieszanka przyprawowa do produkcji pasztetów z delikatną nutą cebuli i ziela angielskiego.

Dawka

5 g/kg masy

 

PASZTET LUKSUSOWY

Mieszanka przyprawowa do produkcji pasztetów z delikatną nutą kwiatu muszkatu i goździka.

Dawka

5 g/kg masy

 

PASZTET LUKSUSOWY KOMPLET

Kompletna mieszanka przyprawowa do produkcji pasztetów z delikatną nutą kwiatu muszkatu i goździka.

Dawka

15 g/kg masy

 

PIWNA

Mieszanka przyprawowa do produkcji kiełbas średniorozdrobnionych z dominującą nutą czosnku i pieprzu czarnego.

Dawka

5 g/kg masy

 

PODWAWELSKA

Mieszanka przyprawowa do produkcji kiełbas średniorozdrobnionych z dominującą nutą czosnku i pieprzu czarnego.

Dawka

5 g/kg masy

 

PRZYSMAK CZOSNKOWY

Mieszanka przyprawowa do produkcji kiełbas średniorozdrobnionych z dominującą nutą czosnku i pieprzu czarnego.

Dawka

5 g/kg masy

 

RZESZOWSKA

Mieszanka przyprawowa do produkcji kiełbas średniorozdrobnionych z dominującą nutą czosnku i kardamonu.

Dawka

5 g/kg masy

 

SALAMI WĘGIERSKIE PAPRYKOWE

Mieszanka przyprawowa do produkcji salami z dominującą nutą papryki i pieprzu.

Dawka

5 g/kg masy

 

SALCESON DOMOWY

Mieszanka przyprawowa do produkcji salcesonu z dominującą nutą warzyw i czosnku.

Dawka

5 g/kg masy

 

SZYNKOWA

Mieszanka przyprawowa do produkcji kiełbas gruborozdrobnionych z dominującą nutą ziela angielskiego, liścia laurowego i kolendry.

Dawka

5 g/kg masy

 

ŚLĄSKA

Mieszanka przyprawowa do produkcji kiełbas średniorozdrobnionych z dominującą nutą pieprzu i kolendry.

Dawka

5 g/kg masy

 

ŚLĄSKA EXTRA

Mieszanka przyprawowa do produkcji kiełbas średniorozdrobnionych wzbogacona aromatem z udziałem przypraw naturalnych i ich ekstraktów.

Dawka

5-8 g/kg masy

 

TATARSKA

Mieszanka przyprawowa do produkcji kiełbas średniorozdrobnionych z dominującą nutą cebuli i papryki słodkiej.

Dawka

5-10 g/kg masy

 

TORUŃSKA

Mieszanka przyprawowa do produkcji kiełbas średniorozdrobnionych z nutą czosnku i majeranku.

Dawka

5 g/kg masy

 

WAKACYJNA

Mieszanka przyprawowa do produkcji kiełbas średniorozdrobnionych z nutą papryki, ziela angielskiego i czosnku.

Dawka

5 g/kg masy

 

WIEJSKA

Mieszanka przyprawowa do produkcji kiełbas średniorozdrobnionych z dominującą nutą czosnku, pieprzu i gorczycy.

Dawka

5 g/kg masy

 

ZWYCZAJNA

Mieszanka przyprawowa do produkcji kiełbas średniorozdrobnionych z dominującą nutą czosnku i pieprzu kajeńskiego.

Dawka

5 g/kg masy

 

ZWYCZAJNA EX

Mieszanka przyprawowa do produkcji kiełbas średniorozdrobnionych z dominującą nutą czosnku i pieprzu.

Dawka

5 g/kg masy

 

ŻYWIECKA

Mieszanka przyprawowa do produkcji kiełbas gruborozdrobnionych z delikatną nutą kminku i kolendry.

Dawka

5 g/kg masy