Solanki fosforanowe - solanki nastrzykowe

Solanki nastrzykowe to mieszanki odpowiednio dobranych środków funkcjonalnych. Znajdują one szerokie zastosowanie w przemyśle mięsnym. Obecnie są one jednym z podstawowych tego rodzaju dodatków, które używane są w zakładach przetwórstwa mięsnego. Solanki nastrzykowe fosforanowe wykorzystywane są przede wszystkim w procesie nastrzykiwania mięs oraz do sporządzania solanek zalewowych. Solanki mogą zawierać także innego rodzaju dodatki funkcjonalne zależnie od ich przeznaczenia.



Wśród głównych zalet stosowania solanek znajdują się:

  • • właściwe związanie wprowadzanej wody do produktu
  • • odpowiednie wybarwienie i stabilizacja barwy wyrobu
  • • zwiększenie wydajności wyrobów mięsnych
  • • wzmocnienie smaku mięsa
  • • większa trwałość wyrobu


Najważniejsze zalety używania solanek:

  • • zwiększona ekonomia produkcji
  • • bezpieczeństwo produkcji
  • • ograniczenie podcieków
  • • powtarzalność produkcji


Do jakich wyrobów stosuje się solanki?
Solanki przede wszystkim znajdują zastosowanie w produkcji wyrobów mięsnych, w tym wędlin i wędzonek. Dodawane są między innymi do szynek, schabów, karczków, boczków, wędzonek surowych i parzonych, kiełbas średniorozdrobnionych i gruborozdrobnionych, produktów blokowych, mięs kulinarnych oraz produktów garmażeryjnych.

Jak dobrać odpowiedni preparat?
Producenci wędlin mają do wyboru szeroką gamę różnych typów solanek. Ich dopasowanie powinno być indywidualne do konkretnych wyrobów mięsnych, by optymalnie poprawić ich właściwości. Zainteresowanych wysokiej jakości solankami zapraszamy do zapoznania się z ofertą naszej firmy.

Zapraszamy także do zobaczenia innych naszych produktów: przyprawy do kiełbas, oleorezyny oraz ekstrakt przypraw.

 

ARNISOL – 100

Kompletny, uniwersalny preparat fosforanowy, stabilizujący teksturę i barwę do produkcji wędlin wysokowydajnych metodą zalewową o przyroście masy do 100%.

Dawka

7 kg/100l solanki

 

ARNISOL – 100 INJECT

Kompletna, fosforanowa mieszanka z udziałem białek zwierzęcych. Przeznaczona do sporządzania solanek nastrzykowych i zalewowych do produkcji wędzonek i kiełbas gruborozdrobnionych. Sugerowany nastrzyk: 100%.

Dawka

8 kg/100l solanki

 

ARNISOL – 80

Preparat fosforanowy do sporządzania solanek nastrzykowych i zalewowych z przeznaczeniem do produkcji wędzonek i kiełbas gruborozdrobnionych.

Dawka

6 kg/100l solanki

 

ARNISOL – 80 AROMA

Preparat fosforanowy wzbogacony ekstraktami przypraw do sporządzania solanek nastrzykowych i zalewowych z przeznaczeniem do produkcji wędzonek i kiełbas gruborozdrobnionych.

Dawka

6 kg/100l solanki

 

ARNISOL – 70 KS

Kompletna, fosforanowa solanka do produkcji wyrobów sterylizowanych wzbogacona aromatem typowym dla konserw.

Dawka

7 kg/100l solanki

 

ARNISOL – 70 SZYNKA POLSKA

Preparat fosforanowy wzbogacony ekstraktem roślinnym do sporządzania solanek nastrzykowych i zalewowych z przeznaczeniem do produkcji wędzonek.

Dawka

3,5 kg/100l solanki

 

ARNISOL – 50-60

Kompletna, fosforanowa mieszanka przeznaczona do sporządzania solanek nastrzykowych i zalewowych do produkcji wędzonek, kiełbas grubo i średniorozdrobnionych, a także wyrobów blokowych. Rekomendowana dla uwodnienia 60%. Zapewnia dobre wchłanianie solanki, zmniejsza ubytki w trakcie masowania i obróbki termicznej, ogranicza wyciek po zapakowaniu w vacum.

Dawka

6 kg/100l solanki

 

ARNISOL – 60WS

Kompletna, fosforanowa mieszanka przeznaczona do sporządzania solanek nastrzykowych do produkcji boczków i wędzonek surowych. Sugerowany nastrzyk 40-50%. Zapewnia dobre wchłanianie solanki, zmniejsza ubytki w trakcie masowania i wędzenia, zapewnia prawidłowe wybarwienie produktu.

Dawka

5,5 kg/100l solanki

 

ARNISOL – 40 BACON

Kompletna, fosforanowa mieszanka z udziałem białek zwierzęcych przeznaczona do sporządzania solanek nastrzykowych do produkcji boczku, podgardla, pachwiny wędzonej i parzonej.

Dawka

5 kg/100l solanki

 

ARNISOL – 40 KP

Kompletna, fosforanowa mieszanka z udziałem białek zwierzęcych przeznaczona do sporządzania solanek do produkcji wyrobów pieczonych. Sugerowany nastrzyk: 35-40%.

Dawka

7 kg/100l solanki

 

ARNISOL – 35

Kompletna, fosforanowa mieszanka przeznaczona do sporządzania solanek zalewowych do produkcji kiełbas średniorozdrobnionych na wydajność 30-50%. Znacznie zmniejsza ubytki obróbki termicznej w fazie produkcji oraz podczas podgrzewania i opiekania na grillu.

Dawka

7 kg/100l solanki

 

ARNISOL – 30NS

Fosforanowo - kolagenowa mieszanka przeznaczona do sporządzania solanek nastrzykowych do produkcji mięs kulinarnych. Sugerowany nastrzyk: 25-35%.

Dawka

1,5 kg/100l solanki

 

ARNISOL – 30 BASIC

Fosforanowa mieszanka przeznaczona do sporządzania solanek nastrzykowych do produkcji wędzonek niskowydajnych. Sugerowany nastrzyk 30%. Wyrób gotowy charakteryzuje się wyglądem i smakiem wędzonek tradycyjnych.

Dawka

5 kg/100l solanki

 

ARNISOL – BASIC

Preparat fosforanowy do uwadniania mięs. Aktywuje białka mięsa do wchłaniania wody.

Dawka

6 kg/100l solanki

 

ARNIKUTER P

Fosforanowy preparat wspomagający proces kutrowania w produkcji kiełbas średniorozdrobnionych i homogenizowanych.

Dawka

5-10g/kg masy

 

ARNIFOS-1

Fosforanowa mieszanka sodowo-potasowa do farszy mięsnych i solanek. Aktywuje mięso do chłonięcia wody, stabilizuje barwę produktu, ogranicza ubytki termiczne.

Dawka

2,5-7,5g/kg masy